Εβδομάδα Ατόμου με Νοητική Αναπηρία

Η Εβδομάδα Ατόμου με Νοητική Αναπηρία έχει διοργανωθεί στο παρελθόν από την Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της εβδομάδας ήταν η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διαφώτιση της κοινής γνώμης για θέματα νοητικής αναπηρίας. Απώτερος στόχος η εξάλειψη των προκαταλήψεων και η αποδοχή των ατόμων με νοητική αναπηρία ως ισότιμους πολίτες.

Η κάθε Εβδομάδα είχε ένα κεντρικό σύνθημα το οποίο συνήθως αποτυπωνόταν σε αφίσα και άλλα έντυπα που κυκλοφορούσαν, ενώ αρκετές φορές συνδυάζεται και με ανάλογο συνέδριο ή σεμινάριο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν ποικίλο και συνήθως άρχιζε με δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσία και του Υπουργού Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος κήρυττε και την κατά καιρούς έναρξη της εβδομάδας. Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις άρθρων στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, προβολή θεμάτων γενικού η ειδικού περιεχομένου μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα, σφράγιση / σήμανση της αλληλογραφίας από τις ταχυδρομικές Υπηρεσίες με το κεντρικό σύνθημα, κυκλοφορία και διανομή διαφωτιστικού υλικού, ομιλίες και διαλέξεις σε σχολεία και άλλους μαζικούς χώρους, προκήρυξη διαγωνισμών και απονομή βραβείων. Εκδηλώσεις διοργανώνονταν παράλληλα από Δήμους, Ειδικά Σχολεία, Ιδρύματα, Κέντρα Ημέρας, Συνδέσμους, οι οποίες περιλάμβαναν επισκέψεις σε Νοσοκομεία, γηροκομεία, εκθέσεις χειροτεχνίας, καθαριότητα δημόσιων χώρων, δεντροφύτευση, αιμοδοσία, φιλοξενία μαθητών ειδικών σχολείων, παζαράκια και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι διοργανώσεις αυτές γίνονταν και μέχρι το έτος 2003.

Περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες εκδηλώσεις μπορούν να ζητηθούν από τα γραφεία της Επιτροπής.