24-10-2019

30 χρόνια ΕΠΑΝΑ

Η Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (ΕΠΑΝΑ), συστάθηκε βάσει των Νόμων Περί Ατόμων με Νοητική Αναπηρία του 1989 και 2018.

Από το 1989 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 30 χρόνια έργου και η ΕΠΑΝΑ τα γιορτάζει στις 25/10/2019, με την Επετειακή Μουσικοχορευτική Βραδιά όπου συμμετέχουν Μουσικά και Χορευτικά Σχήματα ατόμων με Νοητική Αναπηρία ή/και άλλες Αναπτυξιακές Δυσκολίες.

Χώρος της εκδήλωσης: Αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ, Λευκωσία, από τις 7.00-8.45.

Η Επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια έχει πραγματοποιήσει σωρεία διαλέξεων, σεμιναρίων, καταρτίσεων, συνεδρίων! Έχει απευθύνει σωρεία υπομνημάτων και προτάσεων προς τις υπηρεσίες και το κράτος. Οι προτάσεις αφορούσαν πάντοτε την στήριξη των παιδιών και των οικογενειών με προγράμματα έγκαιρης παιδικής παρέμβασης, την αυτόνομη διαβίωση, την αποιδρυματοποίηση, την εργοδότηση με στήριξη και τη κοινωνική συμμετοχή Ορισμένα θέματα έχουν διεκπεραιωθεί αλλά πολλά άλλα όχι.

Τώρα μετά από 30χρόνια οι προκλήσεις παραμένουν αν και διαφοροποιημένες. Κύριος στόχος είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με Νοητική Αναπηρία ή/και άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες. Η προσέγγιση της αναπηρίας πρέπει να είναι πλέον δικαιωματική και όχι  μόνο ανθρωπιστική. Αυτή η προσέγγιση πρέπει να καθορίζει όλες τις πολιτικές του κράτους και γι’ αυτό η ΕΠΑΝΑ προσπαθεί να αλλάξει τη νοοτροπία του οίκτου και της φροντίδας και να δώσει το μήνυμα ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία είναι ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας και χρειάζονται την ανάλογη στήριξη.

Τα δικαιώματα είναι έμφυτα στους ανθρώπους και υπεύθυνος να τα σεβαστεί και να τα εδραιώσει είναι το κράτος. Αυτό είναι που προνοεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (Κυρωτικός Νόμος 8(ΙΙΙ)2011) και των Καταληκτικών Παρατηρήσεων της Επιτροπής του ΟΗΕ,  ημερομηνίας 8 Μαΐου 2017.

Παράδειγμα αυτής της στήριξης είναι και η επετειακή βραδιά  στις 25/10/2019, όπου άτομα από διαφορετικά μουσικά και χορευτικά σχήματα θα παρουσιάσουν το έργο τους αλλά και άτομα που έχουν οργανωθεί σε ομάδες αυτοσυνηγορίας θα μιλήσουν  για τον εαυτό τους και τα αιτήματα τους.

Η Επιτροπή μετά από τριάντα χρόνια θέλει να δώσει το μήνυμα ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία δεν είναι αόρατα αλλά ισότιμοι πολίτες με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες. Η στήριξη που χρειάζονται είναι για να μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα αυτά τα δικαιώματα.

Πρόγραμμα