Διαλέξεις / Ημερίδες / Σεμινάρια / Συνέδρια

2019

Διάλεξη:  «Ο Ρόλος της Επιτροπής Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία» και «Ο Ρόλος και το Έργο της Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης», έγινε στο Μακάριο Νοσοκομείο Αρχ. Μακαρίου III και απευθυνόταν σε θεραπευτές και παραϊατρικό προσωπικό.     

Ημερίδες (2):  «Επιμόρφωση για Θέματα Σεξουαλικής Αγωγής Ατόμων με Νοητική Αναπηρία», έγιναν στο πολυχώρο Νέων Λεμεσού και Λάρνακας, του Οργανισμού Νεολαίας και απευθυνόταν στο προσωπικό των Ιδρυμάτων /Κέντρων Ημέρας /Σπιτιών στην Κοινότητα των επαρχιών Λεμεσού /Πάφου και Λάρνακας /Αμμοχώστου αντίστοιχα.


2018

Ημερίδα:  «Επιμόρφωση για Θέματα Σεξουαλικής Αγωγής Ατόμων με Νοητική Αναπηρία», έγινε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου και απευθυνόταν στο προσωπικό των Ιδρυμάτων /Κέντρων Ημέρας /Σπιτιών στην Κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας.


2017

Διάλεξη:  «Ο Ρόλος της Επιτροπής Προστασίας των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία» και  «Ο Ρόλος και το Έργο της Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης», έγινε στο Πανεπιστήμιο Frederick

Διάλεξη: «Πρόληψη Σεξουαλικής Κακοποίησης/Παρενόχλησης ΑμεΑ Αναπτυξιακές Διαταραχές και Μαθησιακές Δυσκολίες»,  έγινε στην Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού.

Παρουσιάσεις (6) : «Τι είναι η Αυτοσυνηγορία», έγιναν στο ίδρυμα Απόστολος Λουκάς στη Λεμεσό για όλα τα κέντρα και τα άτομα της Επαρχίας Λεμεσού, στο ίδρυμα Απόστολος Παύλος και στα Σπίτια στην Κοινότητα στο Λιοπέτρι. Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλιαχτίδα στη Λευκωσία,  στο ίδρυμα Άγιος Λάζαρος και στο Σπίτι στην Κοινότητα στη Λάρνακα, στο Σωματείο Σκαπανέας στη Λευκωσία και στο  Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου στην Πάφο

Παρουσίαση: «Ο Ρόλος και το Έργο της Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης»,  έγινε στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου


2016

Διάλεξη: «Δικαιώματα Ατόμων με Νοητική Αναπηρία και Εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ στην Κύπρο», έγινε στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και  απευθυνόταν σε γονείς και στο ευρύτερο κοινό.

Διάλεξη:   «Κακοποίηση Ατόμων με Νοητική Αναπηρία», έγινε στο Ίδρυμα Άγιος Στέφανος, Λεμεσού και  απευθυνόταν σε όλο το προσωπικό.

Παρουσίαση:  «Τα Αικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες», έγινε στο Οίκημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λεμεσό για τα μέλη του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό Λεμεσού.

Παρουσίαση: «Τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρίες», απευθυνόταν στα  μέλη του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό Λευκωσίας και έγινε στο Οίκημα του Συνδέσμου στη Λευκωσία.

Διάλεξη:  «Ανάπηρη Σεξουαλικότητα: η Σεξουαλικότητα των ΑμεΝΑ και η Πιθανή Σεξουαλική Κακοποίηση», πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη διοργάνωσε ο Όμιλος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου.

Ημερίδα (3): «Tα Δικαιώματα των Ατόμων με Σπάνιες Παθήσεις και Αναπηρίες», τις ημερίδες διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για τα Σπάνια Νοσήματα «Mοναδικά Xαμόγελα», με συμμετοχή της ΕΠΑΝΑ.  Απευθυνόταν σε γονείς και επαγγελματίες.  Έγιναν στο ΤΕΠΑΚ Λεμεσού, στο Πανεπιστήμιο UCLAN Λάρνακας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία.

Διάλεξη: «Στίγμα και Νοητική Αναπηρία»,  απευθυνόταν στους φοιτητές ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου στα πλαίσια του μαθήματος Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Διάλεξη: «Στιγματισμός και Επιληψία», απευθυνόταν στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Κύπρου στα πλαίσια του μαθήματος Ψυχολογία.

Ημερίδα:  «Τι Σημαίνει Αυτοσυνηγορία; Πως Συνδέεται με την Άσκηση της Δικαιοπρακτικής Ικανότητας», έγινε από  την ΕΠΑΝΑ σε συνεργασία με το Κέντρο ΕΣΤΙΑ της Ελλάδας και την ομάδα αυτοσυνηγορίας του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, απευθυνόταν σε γονείς, άτομα με νοητική αναπηρία και επαγγελματίες.


2015

Διάλεξη: «Δικαιώματα και Υπηρεσίες για  τα Άτομα με  Νοητική Αναπηρία», διοργανώθηκε από το Πολυδύναμο Δημοτικό  Κέντρο Λευκωσίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία. Κάντε κλικ εδώ για τη Διάλεξη

Παρουσίαση: «Ίση Αναγνώριση  από  το Νόμο”- Άρθρο 12 της Σύμβασης  των  Ηνωμένων  Εθνών για  τα  Δικαιώματα των  Ατόμων με  Αναπηρίες», η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Επιτροπής Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία  και των  Μη Κυβερνητικών  Οργανώσεων  /Συνδέσμων που ασχολούνται με την νοητική αναπηρία. - κείμενο για όλους. Κάντε κλικ εδώ για την παρουσίαση         

Ημερίδα:  «Ενημέρωσης  και  Διαλόγου  για  τη Δικαιοπρακτική Ικανότητα» και το «δικαίωμα ίσης αναγνώρισης ενώπιον του νόμου», με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ  για τα  Δικαιώματα των  Ατόμων με Αναπηρίες (ΣΔΑμεΑ)  «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν», συνδιοργάνωση ΕΠΑΝΑ και Επίτροπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Απευθυνόταν σε  άτομα με νοητική αναπηρία, γονείς, επαγγελματίες, δικαστές και δικηγόρους.  

Πιο κάτω οι παρουσιάσεις των κύριων ομιλητών  και υλικό που δόθηκε: 

Τοποθετήσεις Ανεξάρτητης Αρχής Προώθησης Δικαιωμάτων ΑμεΑ: Το δικαίωμα ίσης αναγνώρισης ενώπιον του νόμου, η ικανότητα προς δικαιοπραξία και οι κρατικές υποχρεώσεις δυνάμει της ΣΔΑμεΑ

Συμμετοχή στο Συνέδριο:  «Ρητορική και Εγκλήματα Μίσους στην Κύπρο», του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας όπου έγινε παρουσίαση με θέμα "Άτομα με Νοητική Αναπηρία: Αποκλεισμός και Αντιμετώπιση από την Ευρύτερη Κοινότητα». Κάντε κλικ εδώ για την παρουσίαση


2014

Συνέδριο: «Σεξουαλική Κακοποίηση: Πρόληψη και Προστασία των Νέων με Νοητική  Αναπηρία»,  συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού. Η δράση αποτελούσε μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος “Keep me safe”.  Η παρουσίαση αφορούσε τα  αποτελέσματα έρευνας για την έκταση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης / παρενόχλησης ατόμων που εξυπηρετούνται σε δομές για άτομα με νοητική αναπηρία στην Κύπρο".  Κάντε κλικ εδώ για την παρουσίαση

Συνέδριο: «Παιδική Ηλικία σε Επικινδυνότητα" - "Έγκαιρη Παρέμβαση: Έγκαιρη Αναγνώριση -Έγκαιρη Προαγωγή -Έγκαιρη Συνεργασία», συνδιοργανώθηκε από την Επιτροπή και το Ίδρυμα Θεοτόκος στη Λεμεσό  και απευθυνόταν  σε όλους τους επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες ή/και αναπηρίες. Κάντε κλικ εδώ για τον Χαιρετισμό και την παρουσίαση με θέμα " Ανάγκη για μια Πολυπολιτισμική Έγκαιρη Παιδική Παρέμβαση".


2013

Παρουσίαση:  του ρόλου της ΣΥΕΠΠ και της Επιτροπής στο Ειδικό Σχολείο Ευαγγελισμός,  Λευκωσία.

Παρουσίαση: του ρόλου της Επιτροπής και της ΣΥΕΠΠ στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας,  Λεμεσός.

Παρουσιάσεις (2):  «Τα Δικαιώματα των Παιδιών μας -Θεσμικό Πλαίσιο – Κρατικές Παροχές»,  σε  δύο  ημερίδες της  ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ  με  θέμα "Γνωρίζω, Μαθαίνω, Στηρίζω, Συμμετέχω & Διεκδικώ", Λευκωσία και Λεμεσό.

Παρουσίαση:   του  ρόλου της  ΣΥΕΠΠ  σε  συνέδριο στη Λάρνακα  με  θέμα "Κοινωνία – Παιδιά με ιδιαιτερότητες" που διοργανώθηκε από το Ειδικό Σχολείο Άγιος Σπυρίδωνα,  Λάρνακα.


2012

Εργαστήρι: «Η Επικοινωνία σε Οικογένειες με παιδιά που έχουν Ειδικές Ανάγκες», διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες "Μικροί Αγγέλοι" στη Λάρνακα.

Εργαστήρι : «Ο Ορισμός της Νοητικής Αναπηρίας στην Κύπρο, η Ερμηνεία του και η Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία», οργανώθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία και απευθυνόταν σε ΑμεΝΑ και επαγγελματίες.

Διάλεξη :  «Ο  Ρόλος της  Οικογένειας  στη  Στήριξη  Ατόμων  με Εγκεφαλοπάθειες»,  παρουσίαση της ΣΥΕΠΠ σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για άτομα με Επιληψία στη Λάρνακα.

Διάλεξη :  «Ψυχοκινητική Προσαρμογή Παιδιών με Νοητική Υστέρηση και Σύνδρομο Down»,  συνδιοργάνωση της ΣΥΕΠΠ και του Δήμου Αραδίππου στη Λάρνακα.


2011

Ευρωπαϊκό Συνέδριο:  «Η Δραστηριοποίηση των Οικογενειών για την Ένταξη και Ενσωμάτωση των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία στην Κοινωνία», το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία και την Ευρωπαϊκή οργάνωση Inclusion Europe. Στηρίχθηκε οικονομικά και με κάθε άλλο τρόπο από την Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία.  Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (2006), δημιούργησε το νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία πρέπει να ζουν ενσωματωμένα στις δραστηριότητες της κοινότητας.  Τα μέλη των οικογενειών είναι οι πιο σημαντικά αξιόπιστες πηγές για την υποστήριξη της κοινωνικής  ένταξης.  Το συνέδριο είχε σαν κύριο στόχο να αναδείξει τις απαραίτητες ενέργειες που θα πρέπει να προβούν οι κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές, οι οργανώσεις γονέων, οι αυτοσυνήγοροι  και οι εθελοντές, με απώτερο σκοπό να στηρίξουν και να κινητοποιήσουν τις οικογένειες.

Διακεκριμένοι ομιλητές από το εξωτερικό εξήγησαν πως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, σχετίζεται με όλες τις οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος με νοητική αναπηρία. Για νεαρούς γονείς έγινε αναφορά σε γονική υποστήριξη και έγκαιρη παρέμβαση.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ένταξη των παιδιών στο σχολείο και τον προγραμματισμό για την μετέπειτα ζωή τους.  Εκπρόσωποι από τοπικές αρχές αναφέρθηκαν στο πώς μπορούν να εμπλακούν στο σχεδιασμό για την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες και να στηρίζουν τις οικογένειες σε όλα τα επίπεδα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε έμφαση στην μέθοδο εξατομικευμένης προσέγγισης, με συμμετοχή των ιδίων των ατόμων με αναπηρίες, για το σχεδιασμό δραστηριοτήτων στα μέτρα τους.  Η συγκεκριμένη μέθοδος συζητήθηκε διεξοδικά σε ομάδες εργασίας που λειτούργησαν. Κάντε κλικ εδώ για τις ομιλίες.


2010

Σεμινάριο: «Ολοκληρωμένη Αντιμετώπιση Δυσφαγίας»,  είχαν καλεστεί  γονείς ατόμων με νοητική αναπηρία  από το μητρώο της Επιτροπής από τις επαρχίες Λ/σια Λ/κα και Αμ/στο που έχουν παιδιά με ελαφριά, μέτρια και σοβαρή νοητική αναπηρία και διαμένουν στα σπίτια τους. Χώρος Διεξαγωγής: Δήμος Στροβόλου.

Ημερίδα: «Η Στήριξη της Μητέρας ή του ζεύγους Γονιών Γαιδιού με Νοητική Υστέρηση - Η Σημασία της Επικοινωνίας στα Πλαίσια της Οικογένειας»,  η ημερίδα  συνδιοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία  με τη βοήθεια  της Επιτροπής και με  χρηματοδότηση του Οργανισμού “Inclusion Europe”.Ομιλήτρια στην ημερίδα ήταν η Κλινική  Ψυχολόγος και Επιστημονική Συντονίστρια του Κέντρου Ατομικής και  Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, στο Γενικό Νοσοκομείο  Λευκωσίας. Τα εργαστήρια απευθύνονταν σε γονείς και συντόνιζαν οι Λειτουργοί της  Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης.

Διάλεξη «Η Αναγκαιότητα της Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης», η διάλεξη  διοργανώθηκε σε συνεργασία με το  Δήμο Πολεμιδιών με κύρια  ομιλήτρια τη Λειτουργό Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Λεμεσού/Πάφου.

Συνέδριο:  «Δικαιοπρακτική  ικανότητα  υποστηριζόμενη  λήψη αποφάσεων και κηδεμονία των ενηλίκων ατόμων με νοητική υστέρηση»,  κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν η διασαφήνιση των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία στη Κύπρο σύμφωνα με το άρθρο 12 της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 2007 για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερα

Διάλεξη: «Η νοητική υστέρηση στη Κύπρο σήμερα, δικαιώματα των ατόμων και ο ρόλος της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων», έγινε στα πλαίσια σεμιναρίου των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων Κύπρου με επίκεντρο τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο παρόν και το μέλλον.  Απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στις οικογένειες, τους επαγγελματίες  του χώρου και εκπροσώπους ιδρυμάτων και οργανώσεων που προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα με νοητική αναπηρία.


2007

Διαλέξεις (2):  «Η Εργοδότηση με Στήριξη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες», πραγματοποιήθηκαν στην Ειδική Σχολή Λευκωσίας και χώρο της  οργάνωσης Ηλιαχτίδα στη Λευκωσία.  Έγιναν στα πλαίσια της προσπάθειας για προώθηση του θεσμού της εργοδότησης με στήριξη και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς, φροντιστές και άλλους επαγγελματίες ιδρυμάτων και οργανώσεων. 


2006

Σεμινάρια (2): «Η Αποτελεσματικότητα  της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 78/2000 σ’  ότι αφορά την απασχόληση ατόμων με αναπηρίες.  Σχέδιο Δράσης από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις»,  τα σεμινάρια παρακολούθησαν οι καθοδηγητές εργασίας και άλλοι επαγγελματίες σε θέματα νοητικής αναπηρίας, εκπρόσωποι Ειδικών Σχολείων, Ιδρυμάτων, Κέντρων Ημέρας, γονείς ατόμων με ν.α. και εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων για άτομα με αναπηρίες.  Τα σεμινάρια αυτά έχουν διεκπεραιωθεί στα πλαίσια παρόμοιων εθνικών σεμιναρίων που ανέλαβαν Ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με κύριο διοργανωτή την οργάνωση Inclusion Europe.       

Διάλεξη: «Η Νοητική Καθυστέρηση και η Κατάσταση στη Κύπρο Σήμερα»,  απευθυνόταν σε ομάδα νεαρών ψυχιάτρων που διεκπεραίωναν την άσκηση τους, στα πλαίσια επιμορφωτικού προγράμματος τους από την Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία.


2005

Διαλέξεις (2): «Συντονιστική Υπηρεσία Έγκαιρης  Παιδικής Παρέμβασης»,   σκοπός των διαλέξεων ήταν η ενημέρωση  των εργασιών  του προγράμματος της ΣΥΕΠΠ στο προσωπικό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Πάφου και στην Ομάδα Θεραπευτών Έγκαιρης Παρέμβασης «ΚΥΨΕΛΗ» στη Δερύνεια.

Διαλέξεις (3):  «Θεσμός της Εργοδότησης με Στήριξη», έγιναν  με σκοπό να ενημερωθούν για το θεσμό:  ο Σύνδεσμος Γονέων του Ειδικού Σχολείου Λευκωσίας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των παιδιών που φοιτούν σε Μονάδες των Γυμνασίων Κοκκινοτριμιθίας και Κωνσταντινουπόλεως Λευκωσίας και οι Συνδετικοί Λειτουργοί /Καθηγητές Συμβουλευτικής Αγωγής και γονείς όλων των μονάδων ένταξης Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού.


2004

Διαλέξεις (4): «Η Έναρξη Λειτουργίας της Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης», σκοπό την ενημέρωση των παιδιάτρων Λεμεσού, τις επισκέπτριες Υγείας Πάφου, τους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Επαρχιακού Γραφείου Ευημερίας Παραλιμνίου και   Λειτουργούς του Επαρχιακού Γραφείου Ευημερίας Πάφου.


2003

Διάλεξη:  « Ο Ρόλος της ΕΠΝΚΑ στη Προαγωγή των Δικαιωμάτων των ατόμων με Νοητική Υστέρηση στη Κύπρο», σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με γενικότερο θέμα «Ωφελήματα και Υπηρεσίες προς τα Άτομα με Αναπηρίες». 

Διάλεξη: «Η Έναρξη Λειτουργίας της Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στο Δήμο Αραδίππου», έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα στις αρχές και τους κατοίκους του Δήμου.

Διαλέξεις (4): «Η Εργοδότηση με Στήριξη Στην Κύπρο Σήμερα», απευθυνόταν σε γονείς ατόμων με νοητική αναπηρία του Σωματείου ΣΚΑΠΑΝΕΑΣ, σε καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας και Λεμεσού και εκπροσώπους οργανώσεων Ψυχικής Υγείας.  

Συνέδριο: «Πολίτες με Νοητική Υστέρηση στην Κύπρο»,  κύριο θέμα και σύνθημα  του  συνεδρίου  ήταν το δικαίωμα του  ατόμου με  Νοητική Αναπηρία να είναι  πολίτης  με  ότι  αυτό  συνεπάγεται.  Επί   μέρους  εισηγήσεις αναφέρθηκαν στην  κοινωνική  πτυχή όπως  είναι  το  δικαίωμα  στην  ανεξάρτητη  διαβίωση, το δικαίωμα στην  εργασία  και το  δικαίωμα  στη  σεξουαλική ζωή.  Έμφαση  δόθηκε  στην αξιολόγηση της  κατάστασης  στην  Κύπρο, μέσα  από τη σκοπιά των  γονέων  των ατόμων με  νοητική αναπηρία και στο ρόλο των  Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη διαμόρφωση κοινωνικών στάσεων.  Εξίσου σημαντική ήταν και η πληροφόρηση από  τα   ίδια  τα  άτομα με νοητική  αναπηρία για  τις επιθυμίες, το  δικαίωμα  της  επιλογής και το βαθμό  εξουσιοδότησης που είχαν.  Εισηγητές  στο  συνέδριο  ήταν Ελλαδίτες και  Κύπριοι  ειδικοί, εργοδότες  και  γονείς.  Το συνέδριο που  είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση για αποδοχή των ατόμων με νοητική αναπηρία απευθυνόταν σε όλους τους πολίτες.


2002

Διαλέξεις (3): «Θεσμός της Εργοδότησης με Στήριξη», έγιναν από το επιστημονικό προσωπικό της Επιτροπής με σκοπό την ενημέρωση  και απευθυνόταν στο διδακτικό προσωπικό και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ειδικών Σχολείων Ευαγγελισμού, Αποστόλου Βαρνάβα και Άγιου Σπυρίδωνα.

Σεμινάριο: «Ανάπτυξη των Δυνατοτήτων των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση»,  και απευθυνόταν σε λειτουργούς των Ιδρυμάτων και συνδέσμων.  Στο Σεμινάριο αυτό δοθηκαν πληροφορίες για ενίσχυση των δεξιοτήτων των ιδίων των ενοίκων.

Σεμινάρια (2): «Άτομα ή κοινωνία με Περιορισμούς», σκοπό είχε την εκπαίδευση των φροντιστών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας. 

Σεμινάρια (2):  «Ενίσχυση των Δεξιοτήτων Ενοίκων Μέσα από Λειτουργικά Προγράμματα», απευθυνόταν στο προσωπικό των ανεξάρτητων οικιστικών μονάδων με σκοπό την εκπαίδευση τους.

Σεμινάριο: «Ανάπτυξη των Δυνατοτήτων των Ενοίκων Μέσα από την λειτουργία Προγραμμάτων», έγινε με στόχο την εκπαίδευση των ατόμων που εργάζονται σε Ιδρύματα.   

Σεμινάριο: «Διαπροσωπικές Σχέσεις», απευθυνόταν σε άτομα  που εργάζονται σε Σπίτια στην Κοινότητα και σκοπό είχε την επιμόρφωση τους.


2001

Διάλεξη: «Χειρισμοί των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση τα οποία Εργοδοτούνται στην Ανοικτή Αγορά», είχε στόχο την ενημέρωση των φοιτητών του ομίλου Ειδικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διάλεξη: «Χειρισμοί των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση τα οποία Εργοδοτούνται στην Ανοικτή Αγορά», με στόχο την επιμόρφωση των Καθοδηγητών Εργασίας και έγινε στα γραφεία της ΕΠΑΝΑ .

Διάλεξη: «Αγωνίες και Προσδοκίες των Γονέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση.  Νόμος 117/89- ο ρόλος της ΕΠΝΚΑ Στόχοι και Αδυναμίες», έγινε με στόχο την πληροφόρηση για τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία και για το ρόλο της Επιτροπής ως συνηγόρου. Τέτοιες διαλέξεις έχουν γίνει διαχρονικά στους επί δοκιμασία καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, (πρόγραμμα ΕΠΑ) στα πλαίσια της επιμόρφωσης που παρέχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα πλαίσια λειτουργίας του Ομίλου Ειδικής Εκπαίδευσης, σε συνέδρια που διοργανώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και σε σεμινάρια που διοργανώνει η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Διάλεξη: «Αναπτυξιακές Διαταραχές», είχε στόχο την ενημέρωση και απευθυνόταν σε γονείς του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό.  

Διάλεξη: «Αναπτυξιακές Διαταραχές και Εκπαίδευση», με στόχο την ενημέρωση και απευθυνόταν σε γονείς του Συνδέσμου Γονέων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου.

Σεμινάρια (3): «Χειρισμοί των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση», διοργανώθηκαν με στόχο την επιμόρφωση των φροντιστών και άλλων εργαζομένων σχετικά με το χειρισμό των ατόμων με νοητική αναπηρία που διαμένουν, εξυπηρετούνται σε ιδρύματα /Κέντρα Ημερήσιας φροντίδας /Σπίτια στη Κοινότητα. αλλά και συμβουλευτική /στήριξη και ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων των ίδιων των εργαζομένων.


2000

Σεμινάριο: «Διαπροσωπική Επικοινωνία, Τρόποι και Μηχανισμοί Βελτίωσης της Διαπροσωπικής Επικοινωνίας, Βασικές Αρχές του Μάρκετινγκ, αποτελεσματική Διαχείριση Χρόνου, Τεχνικές Επίλυσης Προβλημάτων», επιμορφωτικό για τους Καθοδηγητές Εργασίας και έγινε στο Κέντρο Παραγωγικότητας

Συνέδριο:  «Κοινωνική Αποκατάσταση Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση»,  στο συνέδριο έκαναν εισηγήσεις Έλληνες και Κύπριοι ειδικοί.  Το συνέδριο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και τον προβληματισμό για τα ακόλουθα θέματα:

  • σύγχρονες προσεγγίσεις, πολιτική και πρακτικές που επικρατούν στο εξωτερικό και ειδικά στην Ελλάδα.
  • πολιτική και προσεγγίσεις που επικρατούν στην Κύπρο, κρατική πολιτική και προγράμματα, πρωτοβουλίες και προγράμματα μη κυβερνητικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.
  • αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων ενεργειών και δράσεων στην Κύπρο.
  • προοπτικές και προσεγγίσεις για το μέλλον.

Το συνέδριο απευθυνόταν σε εκπροσώπους δημοσίων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, των εθελοντικών οργανώσεων και συνδέσμων, των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην φροντίδα και στήριξη ατόμων με νοητική αναπηρία, των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και γενικά σε όσους εμπλέκονται στο θέμα της νοητικής αναπηρίας. 

Σεμινάριο: Εκπαιδευτικό για το προσωπικό των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Φαβιιέρου & Στροβόλου στα γραφεία της Επιτροπής από το  επιστημονικό προσωπικό της Επιτροπής.  


1999

Σεμινάριο: Επιμορφωτικό για το προσωπικό των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Φαβιιέρου & Στροβόλου  (Καθοδηγητές /Φροντιστές) από το  επιστημονικό προσωπικό της Επιτροπής.

Συνέδριο: «Εργοδότηση με Στήριξη στην Κύπρο», το συνέδριο αυτό ήταν το δεύτερο που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία με το ίδιο θέμα.  Στο πρώτο συνέδριο το 1995 έγινε εισαγωγή στο θεσμό ενώ στο δεύτερο αναφορά στα αποτελέσματα της εφαρμογής του στην Κύπρο.  Η εφαρμογή της εργοδότησης με στήριξη ξεκίνησε το 1996 και στο συνέδριο έγινε αξιολόγηση της μέχρι τότε πορείας και εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, τόσο ποσοτικής όσο και ποιοτικής.  Επίσης το συνέδριο στόχευε στο να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη, τον κρατικό τομέα και τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να βοηθήσουν στην αναβάθμιση του θεσμού.  Κύριος εισηγητής στο συνέδριο ήταν ο ιρλανδός ειδικός για θέματα εργοδότησης ατόμων με ειδικές ανάγκες κ.  Christie Lynch, ενώ εισηγήσεις έγιναν από εργοδότες που υιοθέτησαν τον θεσμό και το επιστημονικό προσωπικό της Επιτροπής.  Παράλληλα με το συνέδριο έγινε εργαστήριο επιμόρφωσης των Καθοδηγητών Εργασίας.


1998

Σεμινάριο στην Πάφο: με σκοπό την ενθάρρυνση δημιουργίας τοπικών επιτροπών/οργανώσεων για να αναλάβουν την εποπτεία /λειτουργία προγράμματος επαγγελματικής αποκατάστασης με στήριξη από το επιστημονικό προσωπικό της Επιτροπής.


1997

Σεμινάριο /Εργαστήριο: Επιμορφωτικό για τους Καθοδηγητές εργασίας από τον ειδικό κ. John Bottonley από  την Μ. Βρετανία.

Συνέδριο: «Κύπρος – Ευρωπαϊκή Ένωση.  Άτομα με Αναπηρίες»,  το συνέδριο συνδιοργανώθηκε με την Υπηρεσία Μέριμνας Ανάπηρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Επιτροπής Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία και τις Οργανώσεις των Ατόμων με Αναπηρίες (Σ.Ε.Α.Α.).  Τα θέματα του συνεδρίου είχαν σχέση με την επαγγελματική αποκατάσταση, την κοινωνική ένταξη, τις νομοθετικές ρυθμίσεις, την δημιουργία υπηρεσιών και την εξίσωση ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρίες.  Το συνέδριο απευθυνόταν σε όλους και οι εισηγητές προέρχονταν από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


1996

Σεμινάριο /Εργαστήριο: Διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους Καθοδηγητές Εργασίας από την ειδικό κα Sara Kelly από την Ιρλανδία.

Συνέδριο: «Το Νοητικά Καθυστερημένο Άτομο και η Οικογένεια», το συνέδριο είχε θέματα γύρω από την σεξουαλικότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία, την επικοινωνία και αλληλοεπιδράσεις μεταξύ του νοητικά ανάπηρου  ατόμου, της οικογένειας και το ρόλο των επαγγελματιών, έχοντας στόχο το μεταβατικό στάδιο από την οικογένεια στην κοινότητα.  Κύριος εισηγητής  ήταν ο Ισραηλινός ψυχοθεραπευτής, ειδικός σε θέματα νοητικής αναπηρίας και οικογενειακός σύμβουλος Dr Arnon Levitan.  Το συνέδριο απευθυνόταν σε επαγγελματίες, στις οικογένειες των ατόμων με νοητική αναπηρία  και στο ευρύ κοινό.

Σεμινάριo:  «Μέθοδος Portage για Έγκαιρη Παρέμβαση», έγινε από την Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλήσεων.


1995

Συνέδριο:  «Επαγγελματική Αποκατάσταση με στήριξη»,  το  συνέδριο είχε ως κύριο θέμα την εφαρμογή του θεσμού της επαγγελματικής αποκατάστασης με στήριξη για άτομα με ειδικές ανάγκες.  Το συνέδριο απευθυνόταν σε επαγγελματίες, και στο ευρύ κοινό.  Η επαγγελματική αποκατάσταση με στήριξη είναι ο θεσμός μέσα από τον οποίο δίνεται η ευκαιρία στα άτομα με Νοητική Αναπηρία να ενταχθούν στην ανοικτή αγορά εργασίας, σε κανονική εργασία και όχι σε προστατευόμενο χώρο.  Ο εργαζόμενος στηρίζεται από τον καθοδηγητή εργασίας και έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των άλλων εργαζομένων.  Κύριος εισηγητής του συνεδρίου ήταν ο Ιρλανδός ειδικός σε θέματα απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες κ. Christie Lynch.


1994

Συνέδριο: «Νοητική Καθυστέρηση – Έγκαιρη Παρέμβαση»,  στο συνέδριο το οποίο απευθυνόταν στο ευρύ κοινό αλλά και τους   επαγγελματίες του χώρου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα με άξονα την αναγκαιότητα της Έγκαιρης Παρέμβασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νοητικής αναπηρίας από ιατρικής,  θεραπευτικής, ψυχαναλυτικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής σκοπιάς.  Η έγκαιρη επισήμανση των αναπηριών και η έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη ή αποφυγή χειροτέρευσης της αναπηρίας και των επιπτώσεων της στο άτομο και στην οικογένεια καθώς και η παροχή βοήθειας στο άτομο και στην οικογένεια είναι πρωταρχικής σημασίας.  Στο συνέδριο έγιναν εισηγήσεις από Κύπριους, Ελλαδίτες, Γάλλους και Άγγλους ειδικούς.  Διοργανώθηκαν επίσης βιωματικά εργαστήρια. 


1992

Συνέδριο: «Νοητική Καθυστέρηση – Σύγχρονες Τάσεις και Εφαρμογές», το συνέδριο αυτό που ήταν και το πρώτο που διοργάνωσε η Επιτροπή ασχολήθηκε με έναν ευρύ φάσμα  θεμάτων που είχαν σχέση με την εκπαίδευση, την κοινωνική ενσωμάτωση, τη συμπεριφορά του ατόμου με νοητική αναπηρία, τα προβλήματα της οικογένειας και τον ρόλο του ιδρύματος στη ζωή του ατόμου με νοητική αναπηρία.  Στο Συνέδριο ακούστηκαν επίσης οι απόψεις και εμπειρίες των ατόμων με νοητική αναπηρία και της οικογένειας.  Ακόμα διοργανώθηκαν τέσσερα θεματικά εργαστήρια, που κάλυψαν τα βασικά θέματα του συνεδρίου.  Συμμετείχαν επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Το συνέδριο απευθυνόταν σε επαγγελματίες και στο κοινό.

Περισσότερα στοιχεία για τα συνέδρια μπορούν να ζητηθούν από τα γραφεία της Επιτροπής