Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων
ΕΚΔΟΣΕΙΣΓια σκοπούς ευαισθητοποίησης του κοινού για τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική υστέρηση και για την αντιμετώπιση τους ως ισότιμους πολίτες η Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων (ΕΠΝΚΑ) εκδίδει κατά καιρούς ενημερωτικό υλικό. Διαχρονικά έχουν εκδοθεί τα πιο κάτω:

 • Ενημερωτικό τρίπτυχο για την κατανόηση της νοητικής υστέρηση το οποίο διενεμήθη σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, 1998
 • Παραμύθι με τίτλο «Μια ιστορία με κακαρίσματα» της Μαρίας Μαρμαρά, γονέα ατόμου με νοητική υστέρηση, 1999. Το παραμύθι διενεμήθη σ΄ όλα τα δημοτικά σχολεία
 • Βιβλίο με τίτλο «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», 2001. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε στα πλαίσια διαγωνισμού διηγήματος που προκήρυξε η Επιτροπή. Περιλαμβάνει τα διηγήματα που βραβεύτηκαν τα οποία κατά σειρά είναι:
  • «Ο δικός μας Στέφανος» της Χρυσούλας Λαμπριανού-Παπαϊωάννου
  • «Η Ευτυχία έχει Χρώμα Γαλανό» της Έλενας Περικλέους
  • «Μια Χορδή στο Κύμα» του Παναγιώτη Σάββα
  • «Όταν Πέσανε οι Φράκτες» της Αγνής Χαραλάμπους

Τα βιβλία με τίτλο «Όλοι διαφορετικοί Όλοι ίσοι» κυκλοφόρησαν σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες της Κύπρου

Αφίσες με θέμα τη νοητική υστέρηση για τα έτη 1999, 2000, 2001, 2004

 1. Το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στην Κύπρο
 2. Το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στην Κύπρο II
 3. Έγκαιρη Παρέμβαση
 4. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

  Για σκοπούς πληροφόρησης των εργοδοτών, των παιδιάτρων και άλλων επαγγελματικών φορέων η Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων (ΕΠΝΚΑ) έχει εκδόσει διαχρονικά τα πιο κάτω:

  Ενημερωτικό βιβλιάριο για το θεσμό της εργοδότησης με στήριξη, 1996, επανέκδοση τα έτη 1998, 1999, 2001, 2004. Το ίδιο ενημερωτικό βιβλιάριο εκδόθηκε στα αγγλικά το 1998

  Ενημερωτικό τρίπτυχο για την λειτουργία της Συντονιστικής Υπηρεσίας Έγκαιρης /Πρώιμης Παρέμβασης που λειτουργεί κάτω από την Επιτροπή. Διενεμήθηκε σε όλους τους παιδίατρους παγκύπρια και σε άλλους επαγγελματίες τα έτη 2003 και 2006. Το τρίπτυχο διενεμήθηκε επιπρόσθετα μέσω της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου σε όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου το έτος 2004.

  Αντίγραφα των πιο πάνω εκδόσεων μπορούν να ζητηθούν από τα γραφεία της Επιτροπής Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων (ΕΠΝΚΑ).