Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΟΗΤΚΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Η Εβδομάδα Νοητικά Καθυστερημένου Ατόμου διοργανώνεται από την Επιτροπή Προστασίας Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της εβδομάδας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διαφώτιση της κοινής γνώμης για θέματα νοητικής υστέρησης. Απώτερος στόχος η εξάλειψη των προκαταλήψεων και η αποδοχή των ατόμων με νοητική υστέρηση ως ισότιμους πολίτες.

Η κάθε Εβδομάδα έχει ένα κεντρικό σύνθημα το οποίο συνήθως αποτυπώνεται σε αφίσα και άλλα έντυπα που κυκλοφορούν, ενώ αρκετές φορές συνδυάζεται και με ανάλογο συνέδριο ή σεμινάριο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ποικίλο και συνήθως αρχίζει με δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσία και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος κηρύττει και την έναρξη της εβδομάδας. Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις άρθρων στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, προβολή θεμάτων γενικού η ειδικού περιεχομένου μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα, σφράγιση / σήμανση της αλληλογραφίας από τις ταχυδρομικές Υπηρεσίες με το κεντρικό σύνθημα, κυκλοφορία και διανομή διαφωτιστικού υλικού, ομιλίες και διαλέξεις σε σχολεία και άλλους μαζικούς χώρους, προκήρυξη διαγωνισμών και απονομή βραβείων. Εκδηλώσεις διοργανώνονται παράλληλα από Δήμους, Ειδικά Σχολεία, Ιδρύματα, Κέντρα Ημέρας, Συνδέσμους οι οποίες περιλαμβάνουν επισκέψεις σε Νοσοκομεία, γηροκομεία, εκθέσεις χειροτεχνίας, καθαριότητα δημόσιων χώρων, δεντροφύτευση, αιμοδοσία, φιλοξενία μαθητών ειδικών σχολείων, παζαράκια και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Τέλος υπάρχει και εμπλοκή της εκκλησίας για αποδοχή των ατόμων με νοητική υστέρηση από το κοινωνικό σύνολο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες εκδηλώσεις μπορούν να ζητηθούν από τα γραφεία της Επιτροπής.